A series of portraits of Utrecht born artists e.g.; author and illustrator of Nijntje (Miffy) Dick Bruna, violinist Janine Jansen and architect Gerrit Rietveld. The start of the international distribution is planned in 2012, just before the celebrations of three hundred years Peace of Utrecht.Een serie van 20 korte films over Utrechtse kunstenaars

Film maker Jan van den Berg maakt zijn films over de hele wereld, maar nooit eerder in Utrecht, waar hij al bijna zijn hele leven woont. Samen met vriend en beeldend kunstenaar Henk van der Haar bedacht hij de serie Utrecht aan Zee. Het idee ervoor ontstond tijdens een tentoonstelling in het Centraal Museum rond de schilder Saenredam. Daar hing het Gefantaseerd havengezicht met de Sint Mariakerk te Utrecht uit 1661, toegeschreven aan Anthonie van Beerstraten. Het schilderij waarop de stad aan een drukke zeehaven ligt inspireerde kunstenaar Anko van der Haar tot het schitterende affiche.

In de tijd vóór Van Beerstraten was Utrecht een belangrijk centrum van handel en politieke macht. Ook de kunsten profiteerden daarvan. Daarna kwamen steden als Amsterdam en Rotterdam op en verloor de stad ook door het dichtslibben van waterwegen veel van haar invloed. Het stadsbestuur maakte plannen voor een nieuw te graven kanaal naar zee, maar daar kwam niets van terecht. Alleen een kunstenaar wist die gewenste maar nooit gerealiseerde nieuwe opbloei van handel en cultuur te verbeelden.

Utrecht aan Zee is een serie films over bekende kunstenaars zoals Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Jos Stelling en Sybold van Ravesteyn, die ieder op eigen wijze hun stempel op de stad drukten. Maar ook jongeren komen aan bod zoals de dichter Ingmar Heytze en de Palestijnse filmmaker Mahmoud al Massad, die Utrecht in zijn film Shatter Hassan als een geheimzinnig sprookje in beeld wist te brengen.

De eerste films gingen in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en waren meteen een groot succes. De liefde voor de stad spat van iedere seconde zei toenmalig wethouder Toon Gispen bij de première.

De DVD met in totaal twintig films wordt ook ingezet in de campagne voor Culturele hoofdstad van Europa en de Vrede van Utrecht in 2013. De serie zal - ondertiteld in de belangrijkste Europese talen - een unieke culturele plattegrond van de stad vormen.

 

Comité van aanbeveling

Annie Brouwer, voormalig burgemeester
Pia Dijkstra, filmmaakster
Annelore Scholten, Kunstuitleen Utrecht
Willem Hendrik Gispen, Rijksuniversiteit Utrecht
Arie Brienen, Koninklijke Jaarbeurs
Theo Camps, Berenschot Groep

<< Terug